Verschil Spaanse griep en covid-19
Zowel het huidige virus en de Spaanse griep waren wereldwijd. Dat is zo ´n beetje het enige dat gemeenschappelijk is. Maar er zijn vooral verschillen. Hieronder alles op een rijtje :
Wereldwijd :
Het huidige virus is in 200 landen van hele wereld verspreid en dat was niet het geval met de Spaanse griep.
Wanneer :
De Spaanse griep brak uit aan het einde van de eerste wereldoorlog in 1917
Het huidige virus brak uit einde 2019 in China.
Hoeveel slachtoffers :
Naar schatting 20 tot 100 miljoen. Dat is meer dan in de Eerste en Tweede Wereldoorlog samen. Respectievelijk 17 en 60 miljoen slachtoffers. In die tijd was het 1 tot 5 procent van de wereldbevolking.
Tot aan 1 juni 2020 heeft het huidige virus 374.000 levens te betreuren.
Medische voorzieningen :
Tijdens de Spaanse griep waren de medische voorzieningen niet zoals nu. Er ontbrak wetenschappelijke kennis over virussen, antibiotica en vaccins.
Leeftijd van de slachtoffers :
Tijdens de eerste wereldoorlog verspreidden de soldaten het virus in de loopgraven. Daarom overleden opvallend veel mensen tussen de 18 en 30 jaar, soldaten die geen weerstand hadden tegen de Spaanse griep. Het huidige virus heeft voornamelijk slachtoffers van de bevolking vanaf 65 jaar, die meestal al een ziekte hebben.
Medische gevolgen :
De epidemie van 1918 was veel heftiger dan covid-19 De patiënten van honderd jaar geleden stierven een snelle en angstaanjagende dood en de meesten overleden al binnen twee dagen. De reden daarvan was dat het virus meteen de longen aantastte met als gevolg een dusdanig zuurstofgebrek met een gevoel alsof je verdrinkt.
Hoe lang duurt het virus :
Uiteindelijk heeft de Spaanse griep twee jaar geduurd, nadat er een immuniteit onder de wereldbevolking was ontstaan.