Spanje heeft het grootste wegennet van Europa
De Noordelijke landen van Europa hebben aan de lopende band subsidies gegeven aan de Zuidelijke landen om bijvoorbeeld de infrastructuur te verbeteren in Spanje. Met als gevolg dat Spanje nu het beste en mooiste wegennet heeft van heel Europa. Op al deze mooie wegen van Spanje heb ik gereden, het is fantastisch ! In bijna heel Spanje ben ik geweest en ken daarom de snelwegen die gaan door het woestijnlandschap en viaducten die gaan over de rivieren en door tunnels in de bergen.
Helaas is het zo dat al deze snelwegen te weinig worden gebruikt. Een goed wegennet, infrastructuur helpt zeker aan de verbetering van bloei van de economie. Ik ben bang dat het Spanje niet genoeg heeft geholpen.
Nu heb ik het over Europese subsidies die in Spanje voor goede doeleinden zijn gebruikt. Maar laten we het maar niet gaan hebben over Europese subsidies die door sommige zuidelijke en Oost-Europese landen voor eigen plezier van de regering zijn gebruikt en niet voor de bevolking. Maar de schuld lig bij de EU in Brussel, die zijn zo dom geweest om niet al die subsidieprojecten in die landen te controleren. In goed vertrouwen gaf de Europese Unie maar geld weg.
Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat het uitdelen van geld dus niet per definitie helpt om een bloeiende economie te scheppen. Wat niemand wilde is helaas toch gebeurd : de economische afhankelijkheid is alleen maar groter geworden. De economische bloei van de zuidelijke landen bleef echter uit.
De Zuidelijke samenleving is niet zomaar om te vormen. Het gaat om landen met neofeodale kenmerken en hebben al vanouds weinig handelaren, ambachtslieden en boeren met hun eigen onderneming. Het blijkt dat zo ´n situatie niet makkelijk is om te veranderen.
Gedisciplineerd met je budget omgaan werkt in de Noordelijke landen wel. In de Zuidelijke landen met hun neofeodale economie dus niet. We weten allemaal nog hoe Griekenland financieel de mist in is gegaan. En nu heeft de EU problemen met Italië met een schuld van 25 duizend miljard Euro. Bovendien wil de nieuwe regering van Italië de pensioen leeftijd verlagen en de uitkeringen verhogen.
Kortom het werkt dus niet altijd als je een zuidelijk land een extra investering geeft voor bijvoorbeeld de infrastructuur, met een strenge begrotingsdiscipline en helpt met het organiseren van een effectievere belastinginning.
En het lukt dus blijkbaar ook niet om de transparantie in de regering af te dwingen en programma ´s om corruptie te bestrijden zorgen ook niet voor een andere cultuur en een andere mentaliteit.
In de neofeodale landen zijn er helaas te weinig voorbeelden van ondernemers die op eigen kracht succesvol zijn geworden door bijvoorbeeld een goed product of door het ontwikkelen van een interessante dienstverlening. Het lag altijd meer voor de hand om op een slimme manier een subsidie te regelen of door vriendjespolitiek dingen voor elkaar te krijgen.
De oplossingen die de Noordelijke landen hebben aangeboden om de Zuidelijker economieën te verbeteren, hebben niet voldoende gewerkt.
Oplossingen genoeg.
Maar te weinig resultaat.