Nederland loopt soms achter op Spanje.
Waarom accepteert in Nederland bijna iedereen dat bij een huwelijk de vrouw de achternaam van de man krijgt? Al jarenlang is dat blijkbaar heel normaal. Tegenwoordig kun je dit in Nederland wel aanpassen, maar toch wordt dit niet vaak gedaan.
Eigenlijk had ik hier nooit bij stil gestaan, totdat ik 30 jaar geleden ging trouwen in Spanje met een Spaanse vrouw. In Spanje is het de gewoonte dat de vrouw bij haar huwelijk haar eigen achternaam blijft behouden.
Ik keek hier wel van op, want ik was dit niet gewend. Maar uiteindelijk dacht ik dat het eigenlijk helemaal niet zo ´n slecht idee is. Want waarom moet de vrouw bij een huwelijk de achternaam van haar man krijgen ? Dit lijkt wel op een soort van discriminatie. Wat is dit eigenlijk voor flauwekul.
Vreemd want in de hele westerse wereld is het normaal dat de vrouw de rest van haar leven moet rondlopen met de achternaam van haar man.
Deze Spaanse regel vind ik hartstikke goed. Dat moeten we in Nederland ook invoeren. Nederland pretendeert zo progressief te zijn, maar in dit geval doet Spanje het veel beter.
Als je in Spanje kinderen hebt, dan krijgen zij de achternaam van de vader en de achternaam van de moeder. Eerst komt dan wel de naam van de man en daarna de achternaam van de vrouw. Dat is standaard, maar eigenlijk ook niet eerlijk.