Hoe past een Nederlandse ondernemer zich aan in Spanje ?
Hoe past een Nederlandse ondernemer zich aan in Spanje ?
Dat doet natuurlijk iedereen op zijn eigen manier.
Veel heeft het te maken met je familiesituatie. Ga je emigreren naar Spanje met je Nederlandse vrouw en neem je je Nederlandse kinderen mee. Dan gaat het aanpassen aan de Spaanse cultuur anders.
Of bouw je alles op in Spanje. Ik ken heel veel gemengde huwelijken met Spaans Nederlandse kinderen. Ik behoorde daar ook aan toe en daardoor was ik volledig ondergesneeuwd in de Spaanse bevolking en cultuur. Bovendien had ik een Spaanse BV met alleen maar Spaanse klanten. En in mijn privéleven ging ik alleen maar met Spanjaarden om. Gedurende 25 jaar woonde ik in Spanje en heb nooit naar Nederlanders gezocht. Mijn overtuiging was dat als ik Nederlanders wil zien, dan ga ik wel naar Nederland.
Pas na 25 jaar ben ik begonnen om in Spanje Nederlanders te gaan zoeken. Ik ben Nederlandse ondernemers gaan zoeken en samen met hun heb ik een zakennetwerkwerk opgezet. Verder ben ik een samenwerking aangegaan met Nederlandse business clubs over heel Spanje zoals Madrid, Valencia, Barcelona etc. De reden van deze opzet was dat ik er voordeel in zag dat Nederlandse ondernemers in Spanje elkaar kunnen helpen met het zaken doen.
Dat was op zich een goed idee, maar tot mijn verbazing kwam ik tot de cloncusie dat heel veel Nederlanders die naar Spanje geëmigreerd zijn helemaal niet staan te springen om zich aan te sluiten bij een Nederlandstalige business club.
Heel veel Nederlanders hoeven niet zo nodig elkaar op te zoeken. Nederlanders gaan net zo makkelijk om in Spanje met andere nationaliteiten zoals Duits, Engels, Frans etc. Veel Nederlanders vinden het zelfs leuk om met mensen van andere nationaliteiten om te gaan. En zij praten graag meerdere talen. Over het algemeen spreken de Nederlanders beter Spaans dan de Duitsers en de Engelsen.
Verder wonen er over heel Spanje verschillende soorten Nederlanders. In Barcelona en Madrid wonen Nederlanders die werken voor multinationals en velen zijn expats. Op de Balearen en Valencia wonen veel Nederlandse ondernemers die een klein bedrijfje zijn opgestart. Wat deze Nederlanders wel gemeen hebben is dat ze zich heel goed kunnen redden zonder hun landgenoten. Slechts 10 % ik herhaal slechts 10 % van de Nederlanders sluit zich aan bij een Nederlandse business club en andere Nederlandse activiteiten. Dat betekent dus dat 90 % daar helemaal geen zin in heeft.
Uitzondering op de regel is de Costa Blanca, dus Benidorm en omgeving. daar heb je Nederlanders die graag in Spanje naar een Nederlandse patattent gaan en ook elkaar opzoeken. En in de Costa del Sol, dus Malaga en omgeving wonen veel “pensionistas” die voor grote bedrijven hebben gewerkt, en een goed pensioen hebben. Zij zoeken elkaar meer op, omdat ze toch niets anders te doen hebben.
Nederlanders zijn dus gelukkig in Spanje en passen zich moeiteloos aan. Daarom is het best wel verwonderlijk dat buitenlanders in Nederland helemaal niet gelukkig zijn en zich met moeite aanpassen. Dat is een groot contrast. In Nederland zie ik geen mix met buitenlanders. Blijkbaar hebben buitenlanders meer moeite met de Nederlandse cultuur dan Nederlanders met de Spaanse cultuur.
Het zal wel met het slechte weer te maken hebben. Maar misschien zijn wij Nederlanders helemaal geen aardig volk. Veel buitenlanders stoort het dat je met een Nederlander altijd een afspraak moet maken. Als je met een Nederlander geen afspraak maakt, dan hebben ze geen tijd voor je. Veel buitenlanders die in Nederland wonen komen uit landen waar afspraken niet nodig zijn, daar gaat alles spontaan. En dat botst misschien, want in Nederland doen wij niet aan spontaniteit.