Als we dieper willen ingaan over het verschil tussen Noord en Zuid Europa dan zien we een verschil in mentaliteit, waarbij maatschappelijke verhoudingen en gewoonten moeilijk zijn te veranderen. Om de oorzaken te vinden moeten we vele generaties terug gaan in de tijd. Honderden jaren zelfs, helemaal terug naar de Middeleeuwen.
In de meeste Noord-Europese landen was er sprake van een zeer brede middenklasse. Een model waarin een relatief groot deel van de bevolking, vooral de boeren, economisch op eigen benen stond. In de generaties die later volgden begon het duidelijk te worden dat deze regio ´s economisch sneller ontwikkeld werden.Deze landen werden sinds eeuwen geregeerd door een brede mondige middenklasse. Er bestond een handel en nijverheid gebaseerde middenklasse economie. Er bloeide een dynamische economie in een egalitaire samenleving.
In de Zuidelijke landen was er sprake van een elite die de macht heeft over de bevolking. Hierbij weten de mensen dat ze helemaal afhankelijk zijn van hun levenstoekomst van deze elite en van hun eigen vrienden en familie. De boeren hebben geen eigen land, want dat is vaak in bezit van grootgrondbezitters, de machthebbers. Dit wordt een feodale samenleving genoemd. Het gevolg is dat de mensen weinig ondernemend zijn, kunnen meewerken aan corruptie en geen democratie afdwingen. De bevolking is afhankelijk van de elite die geen belang heeft bij democratie. De economie drijft op grootgrondbezit en niet op een grote groep van ondernemingen.
Als we deze informatie gaan betrekken op Spanje dan zien wij dat daar inderdaad feodale taferelen plaatsvinden en hebben gevonden, behalve in Noord Spanje. Bijvoorbeeld in Baskenland en Catalonië zien we een dynamische en bloeiende economie net zoals in de Noordelijke Landen van Europa.
Uitzonderingen bevestigen de regel.
Als je een inzicht krijgt van deze twee vormen van samenlevingen en gaat begrijpen hoe ze functioneren is het makkelijker om met elkaar in gesprek te gaan in een sfeer van wederzijds respect.
Dan is er misschien nog hoop voor de EU in Brussel dat Noord en Zuid wat dichter tot elkaar zullen komen.
Wordt vervolgd.