Cádiz is het Spaanse Havana.
Helemaal in het zuiden van Spanje ligt de stad Cádiz. Het heeft veel overeenkomsten met Havana, de hoofdstad van Cuba. Beide steden staan op de lijst van wereldmonumenten van UNESCO.
Niet zo lang geleden ging ik met mijn auto door de mooie, brede boulevard en ik waande mij in Havana. Dat was een fascinerende ervaring, want het leek wel alsof ik door een decor van een film aan het rijden was. De malecón is de wereldberoemde wandelpromenade van de Cubaanse hoofdstad en lijkt veel op de boulevard in Cádiz. Een aantal speelfilms die niet in Cuba opgenomen kunnen worden zijn gemaakt in Cádiz. Bijvoorbeeld is de James Bond film “Die another day ” die zich afspeelt in Havana opgenomen in Cádiz.
Beide steden hebben veel gemeen. Havana is de hoofdstad van Cuba, maar Cádiz is ook hoofdstad geweest van Spanje. Dat was tijdens de bezetting van de Fransen onder leiding van Napoleon. Het was echter een periode van een paar jaar.
De stad Havana werd door de Spanjaarden gekoloniseerd sinds 1519. Zowel Cádiz en Havana hebben zich in de 16e, 17e en 18e eeuw volledig ontwikkeld. In die periode was Spanje een wereldmacht en de route van de meeste Spaanse schepen was vanuit Zuid Amerika via Cuba naar Cádiz. De tussenstop was altijd Cuba en van daaruit voerden de Spanjaarjaar met hun geroofde kunst, zilver en goud naar de Spaanse havenstad Cádiz.
In het jaar 1628 was Nederland in oorlog met Spanje. In september van dit jaar was de Spaanse zilvervloot tijdens een tussenstop in Cuba bezig met de voorbereiding voor de oversteek naar Cádiz. Maar de Spanjaarden werden in de haven van Cuba verrast door de vloot van kapitein Piet Hein. Zonder veel moeite werden er meteen al negen schepen door de Nederlanders overvallen. Uiteindelijk werden er in totaal twaalf Spaanse schepen veroverd. Het heeft een week geduurd voor Piet Hein en zijn mannen om al het Spaanse geld, goud en zilver te verplaatsen van de Spaanse naar de Nederlandse schepen.
De verovering van de zilvervloot in Cuba door Piet Hein is een verhaal dat met veel plezier en trots mij werd verteld vroeger op school. Het gaat de boeken in als een van de beroemdste hoofdstukken uit de Nederlandse geschiedenis.