Hoe wordt een ondernemer in Spanje succesvol ?
Als je alles hierover wilt weten, dan zou je eigenlijk een seminar van mij een keer moeten meemaken. Nu zal ik een tipje van de sluier oplichten.
Als Nederlander heb je meteen al een aantal voordelen.
Laten we beginnen met de taal. Als je geen Spaans spreekt kun je bijna met niemand zaken doen.
De meeste Nederlanders hebben er plezier in om een nieuwe taal zoals Spaans te leren.
Het eeste jaar dat ik in Spanje woonde was ik al bezig met zaken doen in de Spaanse taal. Dat komt omdat ik graag de taal wilde leren.
Een ander voordeel is dat in Nederland hebben wij een afspraak is afspraak economie. Dat betekent dat wij gewend zijn om afspraken na te komen en ook geen verkoopverhalen te vertellen die helemaal niet waar zijn. Wat je zegt moet juist zijn en wat je belooft moet je waarmaken.
Als je je aan deze regels houdt , dat heb je bij een Spaanse klant al een voorsprong op de concurrentie.
Spanjaarden hechten er heel veel waarde aan dat je als ondernemer ” serieus ” bezig bent. Als je een bedrijf aan een Spanjaard aanbeveelt, dan is vaak de eerste vraag of het bedrijf serieus is. Dus met andere woorden vertel een Spaanse klant geen flauwekul verhalen en wees eerlijk in het zaken doen.
Dan kom je automatisch op stap drie : en dat is de prijs en de manier van betalen.
In Spanje moest ik wel heel erg wennen aan de manier hoe je een Spanjaard een prijs gaat vertellen. Het gebeurde heel vaak dat voordat ik de prijs kon gaan bekendmaken, eerst moest aanhoren van de klant wat ik hem allemaal gratis moest geven en dat ik hem de laagste prijs moest aanbieden die er bestond. Het zeuren over de prijs was mij volslagen onbekend, want ik was het niet gewend om oneindig te onderhandelen over de prijs. In Nederland heb ik mij altijd geschaamd om af te dingen op de prijs. Maar in Spanje moest ik klanten te woord staan die schaamteloos bleven mekkeren en afdingen. Natuurlijk heb ik dit besproken met mijn Spaanse vrienden en zij adviseerden mij om gewoon de prijs omhoog te gooien en dan al onderhandelend ga je langzaam met de prijs naar beneden. Dit vond ik volslagen belachelijk, want in Nederland geef je aan de klant een prijs en dan wordt er verder niet getwist. Je zegt dan gewoon ja of nee. In Spanje komt dat ja of nee pas veel en veel later, want je moet eerst door een periode van discussiëren en afdingen. Uiteindelijk had ik dat probleem opgelost door een lijst met kortingen te maken. Heel eenvoudig een klant die veel koopt krijgt meer korting dan een klant die weinig koopt.
Een ander punt is dat je te maken kunt hebben met de hiërarchie. Een baas van een bedrijf behandelt vaak zijn personeel als rotte vis. Sommige bazen zeggen tegen hun personeel alles wat ze willen. Verschillende keren heb ik meegemaakt dat een baas of directeur of eigenaar van een bedrijf denkt dat hij mij als klant of als leverancier ook kan behandelen als een van zijn personeel. En dan wordt ik ook voor alles en nogwat uitgemaakt. De kunst is dan wel om je te beheersen en rustig te blijven, want anders ben je je klant kwijt.
Tot slot is het belangrijk dat je wel met een product of dienst moet aankomen waar vraag naar is. Het is niet aan te bevelen om een bar of restaurant te beginnen, laat staan wijn of cava te verkopen. Bij voorkeur moet het wel iets zijn dat nog niet echt bekend is of nog helemaal niet bestaat in het land. Ik begon bijvoorbeeld met een uitzendbureau voor hotelpersoneel. Dat bestond destijds in Spanje niet en er was een grote behoefte aan uitzendbureau´s. Het tweede bedrijf dat ik begon was een groothandel in producten voor evenementenbureau´s. Die producten haalde ik allemaal uit Nederland omdat ze in Spanje niet te krijgen waren.
Beide bedrijven die ik begon waren meteen vanaf het begin een enorm succes.
Misschien geluk ??
Nee, ik denk het niet want ik ken veel Nederlanders die het goed doen in Spanje.