Europa EU Deel 2 Verschil tussen Noord en Zuid
Het loopt allemaal niet zo lekker met de Europese Unie (EU) Met grote moeite overleeft de Europese muntunie. De grote hamvraag bij veel landen is in hoeverre lidstaten over hun eigen financiën kunnen en mogen beslissen. Uiteindelijk uitte zich dit in een gebrek aan vertrouwen in de EU als regering boven alle Europese regeringen. Een goed voorbeeld hiervan is dat de Britten in 2016 per referendum hun vertrouwen in de EU opzegden. De Britten vonden dat alles wat in Brussel beslist wordt gewoon niet democratisch genoeg. De Brexit was voor veel Engelsen een uiting van ergernis over het beleid van een krachteloos Brussel.
De invoering van de euro zou de landen van de EU economisch dichter bij elkaar moeten brengen. Maar de verschillen zijn alleen maar groter geworden en de de noord en zuid landen zijn meer uit elkaar gedreven. Vooral na het jaar 2010 ontstond er een economische grens die dwars door het midden van Europa liep.
Het begon allemaal na de bankencrisis die in 2007 begon en ontplofte in september 2008. De Noord Europese landen konden niets anders doen dan de Zuid Europese economieën te hulp schieten. Verschillen tussen Europese landen en regio ´s werden overduidelijk zichtbaar.
Wat betreft de zuidelijke landen, waaronder Spanje, kun je zeggen dat ze minder rijk zijn. Improviseren is belangrijk, want alles is anders georganiseerd. De Spaanse overheid heeft helaas vaak te maken met corruptie en wordt gewantrouwd met als gevolg belastingontduiking en een chronisch gebrek aan geld voor verbetering aan infrastructuren en de verschillen tussen rijk en arm zijn best wel groot. Wil je iets bereiken heb je vaak vrienden of familie nodig om verder te komen. Dit zijn maatschappelijk verhoudingen en gewoonten die moeilijk zijn te veranderen.
Wat betreft de noordelijke landen nemen we Nederland even als voorbeeld, zien we toch een andere mentaliteit, verhoudingen en gewoontes. Hoewel niet iedereen in Nederland altijd blij is met wat er in Den Haag wordt beslist, kun je toch wel zeggen dat de overheid als regel betrouwbaar is en hun werk voorspelbaar doet. Ondernemers durven er zaken met elkaar te doen zonder dat de partijen eerst uitvoerig elkaars betrouwbaarheid moeten aanvoelen. Afspraak is afspraak is de manier zoals je met elkaar omgaat.
In Spanje ligt dit heel gevoelig. Daarom is het belangrijk dat als je als Nederlandse ondernemer een bedrijf wilt opstarten in Spanje, je meteen wordt beoordeeld of je serieus bezig bent. Als je als Nederlander in Spanje wil slagen in de business moet je je afspraken nakomen, kwalitatief goede producten leveren, met een aantrekkelijke prijs, goede service verlenen en bereid zijn uit eten te gaan.
Over dit onderwerp komen nog veel meer artikeltjes.
Ben benieuwd wat je van deze informatie vindt. Ik hoor graag je mening.
Wordt vervolgd.