Wat voor soort Nederlanders wonen er in Spanje ?
Niet zo lang geleden heb ik al een stukje geschreven over een Spanjaard in Nederland. Deze keer wil ik het gaan hebben over een Nederlander in Spanje. Het is een gegeven dat er in Spanje verschillende soorten Nederlanders wonen die ook weer niet te vergelijken zijn met de Nederlanders die naar Spanje op vakantie gaan.
Een paar categorieën zal ik wat nader belichten. Ik kan ze niet allemaal benoemen, want er zijn natuurlijk legio redenen waarom iemand in Spanje wil gaan wonen.
We beginnen met de vakantiegangers die naar El Arenal, Lloret de Mar, Salau en Torremolinos gaan. Zij komen alleen voor de zon en de meesten hebben 0,0 interesse in de Spaanse cultuur. Overdag liggen ze op het strand en in de avond gaan ze eten in Nederlandse restaurants waar ze patat met satésaus en mayonaise kunnen krijgen.
Een andere categorie is een groep Nederlanders die vaak buiten de stad op het platteland een huis in Spanje hebben gekocht. Zij wonen en werken gewoon in Nederland, maar gaan een paar maanden ( of weken ) per jaar naar hun huis in Spanje.
Verder zijn er veel mensen met een goed pensioen die bijna permanent in het zuiden bij Malaga of Marbella wonen. Zij genieten van de laatste jaren van hun leven in het zonnige zuiden. Dit zijn de zogenaamde “pensionistas”.
In Madrid en Barcelona zijn grote bedrijven gevestigd zoals Shell en IBM en natuurlijk ook ambassades waardoor er veel Nederlandse expats woonachtig zijn.
Op de Balearen en Valencia zijn veel Nederlanders die een (klein) bedrijf hebben gestart zoals makelaar, verzekeringskantoor, bar, restaurant, pension, winkel, bed & breakfast etc.
De laatste groep noem ik maar voor het gemak de twee vliegen in een klap categorie. Ik ben onderdeel van deze categorie. Deze groep Nederlanders zijn in Spanje tegen een Spaanse vrouw aangelopen en zijn tegelijkertijd met een super interessante business begonnen. Meerdere landgenoten die ik heb leren kennen is dat overkomen. Ik begon dertig jaar geleden een uitzendbureau voor hotelpersoneel helemaal gericht op Spaanse toeristenhotels. Uitzendbureau ´s bestonden toen nog niet, het bleek een gat in de markt. De Spaanse hotels hadden een grote behoefte aan personeel met veel talenkennis zoals Engels, Duits, Frans, Nederlands , Zweeds en Deens. Uiteindelijk heb ik honderden Nederlanders, Belgen , Duitsers en Scandinaviërs een baan bezorgd in Spanje.
Wat was bij jou de reden om in Spanje te gaan wonen of zaken te doen ? Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Ben benieuwd naar jouw ervaringen.