Voetbalklassieker “El Clásico “
De ongeremde haat tussen Madrid en Barcelona is met geen pen te beschrijven. Het is totaal niet te vergelijken met Amsterdam en Rotterdam.
El Clásico heeft een politieke achtergrond. Om dit te kunnen begrijpen, moet je terug gaan in de geschiedenis.
De allereerste wedstrijd tussen de twee grootste voetbalclubs van Spanje werd gespeeld op 13 mei n 1902. Deze voetbalwedstrijd werd gespeeld ter ere van de kroning van Alfonso XIII. FC Barcelona won de wedstrijd met 3 – 1. Twee steden met een geheel andere achtergrond. Het symbool van de Spaanse regering en de hoofdstad van Spanje is Madrid. Aan de andere kant Barcelona : de hoofdstad van Catalonië en het symbool van het Catalaanse nationalisme.
De Catalaanse haat tegen Madrid is vooral omdat ze jarenlang werden onderdrukt door de overheid in Madrid. Eerst door de premier Primo de Rivera en daarna 40 jaar lang door dictator Franco. Tijdens de dictatuur van Franco werd het de Catalanen verboden om Catalaans te praten.
Je mocht zelfs je kinderen niet een Catalaanse naam geven. Dit merkte Johan Cruijff toen hij zijn pas geboren zoon de Catalaanse naam Jordi wilde geven. Omdat dat in Barcelona niet mogelijk was, registreerde hij zijn zoon dan maar in Nederland onder de naam Jordi. Met deze actie won hij wel de harten van de Catalanen.
Dus elke keer als Barcelona tegen Madrid speelt komen de frustraties en revanchegevoelens weer naar boven. De klassieker is een soort uitlaatklep geworden met een politieke achtergrond.
Verder zijn de Catalanen ervan overtuigd dat de scheidsrechters op bevel van hogerhand Real Madrid voortdurend bevoordeelden.
Omdat Real Madrid een aantal keer de Europa Cup 1 begon te winnen, verbond Franco zich met de club om van die populariteit profijt te trekken. De verhouding met FC Barcelona werd hierdoor niet beter.
De haat ligt vooral bij de oudere Catalaanse bevolking omdat zij daadwerkelijk de onderdrukking hebben meegemaakt. De jongeren hebben daar minder last van maar het is de vraag of deze haat tegen Madrid na een paar generaties minder gaat worden.
We zullen het zien.